۱۳۹۳ اسفند ۱۰, یکشنبه

توهین به ملت کرد با محدود کردن تدریس زبان مادری در دانشگاه سنه


سیاست‌های حکومت ایران برای محدودکردن هرچه بیشتر آموزش به زبان کردی و کم‌اهمیت جلوه‌ دادن آن بصورت زبانی جانبی کماکان پابرجاست. مسئولین دانشگاه آزاد سنه اعلام کرده‌اند که از سال ۱۳۹۴ زبان کردی در قالب دو واحد اختیاری در این دانشگاه تدریس می‌شود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا, محمدقربان کیانی رئیس دانشگاە آزاد اسلامی سنە شامگاه روز گذشتە در جمع خبرنگاران این استان گفت، در سفر دکتر میرزاده رییس دانشگاه آزاد اسلامی به سنه در آذر امسال، چند مصوبه از جمله تدریس زبان کُردی در واحد سنه به تصویب رسید و منعی برای تدریس این زبان در دانشگاه آزاد وجود ندارد.
این در حالیست کە تاکنون در سراسر شرق کردستان و ایران تدریس زبان‌های مادری، به ویژه زبان کردی ممنوع بوده است. هم‌اکنون در پی گسترش مبارزات آزادیخواهی کردها در هرچهاربخش کردستان ، مطالبات ملت کرد اهمیت حیاتی یافته و دولت‌مردان حکومت ایران درصدد هستند به هر نحو که شده، بر حقوق طبیعی کردها سرپوش بگذارند. حق آموزش به زبان کردی در شرق کردستان از طبیعی‌ترین حقوق ملت کرد است.
محدود کردن تدریس به زبان کردی در اندازه دو واحد درسی در سطح دانشگاه آزاد، آنهم بصورت اختیاری, بزرگترین توهین به فرهنگ غنی کردها است.
کیانی درحالی که دانشگاه آزاد اسلامی سنە را «حامی دولت و فعالیت‌های آن» عنوان می‌کند, اعتراف می‌کند که این دانشگاه می‌تواند به پیشبرد سیاست‌های دولت در استان سنه کمک قابل توجهی بکند.
وی به حقوق طبیعی و مسلم کردها برای آموزش زبان کردی که در منشور حقوق بشر جهانی هم طبیعی‌ترین حق عنوان شده, کوچکترین اشاره‌ای نکرده است.«محمدباقر کیانی» همچنین گفته است، که این دانشگاه آماده است شعبه‌ای هم در اقلیم کردستان دایر کند، اما مسئولان اقلیم کردستان «فعلا به دلیل وجود مشکلاتی، تمایلی برای راه‌اندازی نشان نداده‌اند.» کیانی به جزییات بیش‌تری در این مورد اشاره نکرده و تنها «مسایل و مشکلات موجود در منطقه کردستان عراق» را مانع اجرای طرح یادشده برشمرد‌ه است.
هرچند اصل پانزده قانون اساسی ایران، استفاده‏ از زبان‌های‏ محلی‏ و قومی‏ در مطبوعات‏ و رسانه‌های‏ گروهی‏ و تدریس‏ ادبیات‏ آن‌ها در مدارس‏، در کنار زبان‏ فارسی را آزاد اعلام کرده اما حکومت ایران به موضوع آموزش زبان اقوام حساسیت ویژه‌ای نشان می‌دهد.
در رابطه با حساسیت حکومت ایران به آموزش زبان مادری، اخبار متعددی از مخالفت فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با آموزش زبان‌های مادری منتشر شده است.
در ایران، طرح موضوع زبان اقوام (زبان مادری) در برخی موضع‌گیری‌ها به نوعی تهدید علیه هویت و امنیت ملی ارزیابی می‌شود. گروهی هم معتقدند که آموزش به زبان مادری، به زبان فارسی، به عنوان زبان رسمی ایران آسیب می‌زند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

‏‎خەڵاتی ئاڵتونی (دایكی ئاشتی) پێشکەش کرا بۆ دایە شەریفە.

‏‎ ‏‎ ١٠/١٢/٢٠١٩ لەشاری هەولێر لە ڕێوڕەسمێكدا كە لە هۆتێل هەولێری نێودەوڵەتی بەڕێوەچی ڕێكخراوی ئاشتی خێرخوازیی، خەڵاتی ئاڵتونی (دایكی ئاش...